14

feb 2017

Clàusules socials a la contractació pública

14 de Febrero de 2017. Manel Nieto

Amigues i amics d'aquesta Tribuna, fa algun temps que em dirigia en aquesta mateixa secció sobre les clàusules socials que des de les diferents administracions haurien d’establir, al nostre parer, a l'hora de traure a concurs públic la prestació de determinats serveis que es presten a la ciutadania.


No és que siga la nostra primera opció, no, ja que tal i com he manifestat també en aquesta Tribuna, en CCOO apostem per la reversió dels serveis al municipi. No obstant això, i mentre aquesta postura, coherent i viable, dit siga de pas, s'obre camí amb la sensibilitat que esperem tinguen els diferents governs, voldria expressar la meua satisfacció per alguna cosa que ja comença a ser realitat. És a dir, la introducció de noves clàusules perquè les contractacions públiques tinguen en compte condicions de treball dignes, ètiques i sostenibles.

Això és el que l’Ajuntament de Mataró preveu aprovar en el pròxim ple municipal, la incorporació de noves clàusules ètiques, mediambientals i socials perquè siguen de compliment obligat en els nous processos de contractació pública. Una de les mesures serà exigir a les empreses que se subcontracten que fixen un salari mínim de 14.000 euros anuals als seus treballadors a temps complet, és a dir, 1.000 euros al mes, amb l'objectiu de garantir el treball digne.

En aquest sentit, aquells contractes on la mà d'obra siga un component essencial, el criteri econòmic a l'hora de valorar les diferents ofertes que es presenten ponderarà fins a un màxim del 60 %. "Qui s'emporte els contractes que no siga perquè presenta la millor oferta, sinó perquè incorpore més clàusules socials".

Aquest són alguns dels exemples de la nova guia per a la contractació pública que ha elaborat l'Ajuntament de Mataró i que ha farcit de criteris socials. Les noves clàusules de contractació inclouen propostes que al llarg de tot el mandat han posat sobre la taula els diferents grups municipals, i que han estat participades pels sindicats des del seu inici com la imposició d'un salari mínim, l'exclusió d'empreses que operen en paradisos fiscals o el suport a xicotetes i mitjanes empreses amb el pagament directe de serveis a terceres empreses subcontractades si l'adjudicatari principal no compleix amb els terminis de pagament.

Des de CCOO PV valorem de manera molt positiva l'aplicació de clàusules socials a la contractació pública. I entenem que les noves exigències són "un pas més" en una política de contractació més responsable, sostenible, social i que fomente valors. Alhora considerem que per tal de poder complir aquestes noves mesures, les administracions haurien de reforçar el seguiment i control dels contractes i plantejar la rescissió de les concessions i l'aplicació d'un règim sancionador a aquelles empreses que incomplisquen els compromisos pactats. D’aquestes coses hem estat parlant també i proposant en les meses obertes del diàleg social amb la Generalitat Valenciana.

I com no pot ser d’altra manera, emplacem als governs municipals de les comarques de Castelló així com a la Diputació Provincial que prenguen bona nota, i puguem ser pioners al País Valencià de bones pràctiques, portant dignitat a les persones que presten serveis per al conjunt de la ciutadania.

Últimas entradas