27

jun 2019

Cavallers, va de bó!

27 de Junio de 2019. Josep Antoni Carrascosa

El passat 15 de juny prengueren possessió els alcaldes i alcaldesses a tot arreu dels pobles a la Ribera. Això si, amb algunes incoherències personals i col·lectives amb un perfum del típic sainet valencià “voler clavar el clau per la cabota” i, més prompte que tard, assistirem segurament a mocions de censura per a no avorrir al personal.


Qüestions a banda, ara el què toca, a parer nostre, és programar les accions dels governs Municipals amb corresponsabilitat amb allò que s’ha promés, i no dubte que així serà. Majories les hi ha teixides amb acords o pactes de govern per sustentar i assolir un full de ruta on la preferència siguen les polítiques de caràcter social, impuls al dinamisme econòmic, oferta pública d’ocupació i lluita contra l’atur estacional dels col·lectius menys afavorits i amb dificultats d’inserció laboral en la comarca.

En aquest punt tornem des de Comissions Obreres a reivindicar objectivitat i cura a l’hora de gestionar els programes de foment d’ocupació pública temporal de la Generalitat que a través del Servef-Labora es destinen als Ajuntaments i que estan ajudant considerablement a combatre l’exclusió social i donar oportunitats als joves a desenvolupar amb millors garanties laborals els coneixements i habilitats en el món del treball.

És hora doncs de seguir treballant amb un horitzó i criteri territorial de solidaritat Comarcal a més d’un esperit constructiu i reivindicatiu davant les administracions Autonòmiques i del Govern d’Espanya. Tenim qüestions pendents per resoldre en espais relacionats amb les Inversions en infraestructures públiques d’accés als polígons, i a més a més socials transcendents en la vida de les persones com la manca d'habitatges protegits, serveis sociosanitaris, millores de l’entorn rural, lluita contra el canvi climàtic, centres educatius, guarderies infantils, transport públic.

Tornant a les reivindicacions que ens afecten per igual al conjunt de veïns i veïnes de la Ribera, és hora també d’aprofitar aquest moment polític per a donar-li si cal una nova i renovada espenta des dels Ajuntaments i Mancomunitats de la Ribera a més de fer valdre a l’organització ciutadana- social i ecologista de Xúquer Viu, i altres associacions i organitzacions que han entés perfectament i intel·ligentment que certes problemàtiques tenen un espai de debat i resolució en l’àmbit territorial, és a dir, la comarca, o els problemes que tenim en comú romandran anys i més anys.

L’atur segueix sent un problema de primer ordre, encara que millorem en registres interanuals en els darrers anys, sabem que tenim una manca de diversificació del teixit productiu i en la creació de noves empreses i ací els Ajuntaments tenen bastant a dir i fer, i en primer lloc haurien de revisar les seues aspiracions i concretar què volen fer i com d’acord amb les seues competències i recursos a més de vincular a les empreses a la creació de lloc de treball col·laborant amb programes finalistes d’ocupació.

La taronja, en el seu doble vessant d’extensió sociolaboral i econòmica, necessita una permanent i ferma defensa dels ajuntaments i la societat civil. Les amenaces estan i són de tota classe, és l’hora de dir prou. Una crisi en aquest sector sens dubte és dura una crisi social a la Ribera.

Últimas entradas