19

jun 2017

Protecció de menors?

19 de Junio de 2017. Miquel Soler

Des de CCOO creiem fermament que cal apostar per l’acolliment familiar, ja que pensem que és el millor per als menors. Però, si han d’haver-hi centres d’acollida, aquests han d’estar a mans públiques i per tant la Generalitat caldria que anés obrint els processos necessaris per a poder posar damunt de la taula la REVERSIÓ dels serveis que ara estan, totalment o parcialment, sota gestió privada.

 


En les darreres setmanes diversos mitjans de comunicació han parlat del sistema de protecció dels xiquets i de les xiquetes menors d’edat legal. Lamentablement per tres fets, que tot i eixir a la llum pública el mateix dia, no tenen res a veure entre si.

D’una banda el centre de Recepció de Monteolivete -a València-, per un desistiment total de les funcions de diversos governs del PP i en menys grau de culpabilitat de l’actual Govern que ha tardat molt de temps a abordar els problemes: massificació, instal·lacions deplorables, falta de mitjans, excessives càrregues de treball, etc. On miraven els responsables polítics i tècnics? On mirava la Fiscalia de Menors? On estaven les inspeccions als centres? On estaven les associacions i institucions de defensa de la infància? On era la societat?

D’altra banda, el Centre d’Acollida de Menors ubicat a Segorbe, sota els dictats i els preceptes d’una congregació religiosa, que pel que es veu, tot i tenir el centre ple d’imatges de verges maries, no aplica escrupolosament els principis cristians ni col·labora amb la justícia ni amb l’Administració a denunciar i posar sota investigació uns fets de caràcter sexual presumiblement constitutius de delicte i d’altres, tal vegada, de maltractament als menors que tenien sota la seua guarda. Pel que sembla amb l’actitud de posar la merda sota l’estora del silenci, des de CCOO tenim dubtes que es puga seguir concertant amb aquesta congregació altres centres d’acollida.

I a Castelló, el Centre de Recepció Penyeta Roja, on tot apunta a un imminent desballestament del recurs per diversos factors, aliens al bon tracte personal i professional que han estan rebent per part del personal que atén els xiquets i les xiquetes sota la seua protecció. A corre-cuita, s’està procedint a la retirada precipitada dels menors, sobretot dels que tenen fins a 6 anys i com que, lamentablement no som una societat solidària, ens quedarem aviat sense famílies acollidores i no es podrà complir el manament de la Llei d’infància que preveu que ningun menor de 6 anys ha de xafar un centre de protecció, sempre i quan no hi haja raons tècniques que així ho aconsellen.

Quan l’acaben de desmantellar es tancarà un centre públic sense la previsió d’obrir-ne un de nou que agafe la recepció d’infants de 0 a 14 anys. Es perden 30 places de recepció. Quan es produïsquen noves situacions de desprotecció; on aniran els infants? Castelló està acostumada a perdre recursos i els seus ciutadans a seguir asseguts en les terrasses dels bars, com si la cosa no anés amb nosaltres, i així... ens va. El pensament “a mi, ni em va, ni em ve”, és el nostre pa de cada dia. A més a més, encara massa gent l’únic que sap de protecció de menors és resumeix en una frase: “són xiquets de la beneficència” i des de CCOO sentim que ja es hora que es canvie de paradigma, i de societat.

 

Últimas entradas