23

oct 2018

A què juguen la CEOE, el PP i Ciudadanos?

23 de Octubre de 2018. Manel Nieto

Com es poden imaginar és una pregunta retòrica, ja tinc clar que, una vegada més, el Sr. Rosell juga (al meu entendre) des de la irresponsabilitat a llançar missatges contradictoris i incoherents, entre el que diu i el que fa. O potser estiga articulant un discurs per a la part més reaccionària de la gran patronal, per acontentar aquesta graderia que no és xicoteta i s'han començat a tornar bojos quan el PSOE i UNIDOS PODEMOS han anunciat un acord per a l'aprovació dels Pressupostos de 2019. I en això una vegada més, no estan sols, a aquest cor se sumen el PP de Casado i els Ciudadanos de Rivera (de moment).


Pel que sembla, dels punts que conté l'acord, el que més butllofes i exabruptes està alçant és l’augment de l'SMI (salari mínim interprofessional) que el fixa en 900 euros. Doncs bé, el Sr. Rosell ha estat molt curt de memòria i no s'ha d'acordar que pel juliol de 2018, la seua organització, i ell al capdavant, es feia una foto amb els secretaris generals d'UGT i de CCOO, on també va estar present Fátima Báñez, anterior ministra de Treball i la ministra actual Magdalena Valerio. Era l'acte que cristal·litzava els llargs mesos de negociació que havíem dut a terme sindicats i patronal per donar rúbrica al IV AENC (Acord per l'ocupació i la negociació col·lectiva). En aquest acord fixàrem un salari de conveni de 1000 euros per 14 pagues, o el que és la mateixa cosa, cap treballador o treballadora amb conveni podrà cobrar menys de 14.000 euros a l'any. Figues d'un altre paner és que es compten per milers les treballadores i els treballadors que, davant la irresponsabilitat d'algunes patronals sectorials, no tenen conveni que regule les seues condicions de treball i salari, cas de l'hostaleria castellonenca.

Per això no considere que l'actitud del president de la CEOE siga responsable davant les declaracions que ha manifestat al voltant de l’augment de 900 euros de l’SMI. Ara bé, tampoc se m'escapa la hipocresia a què ens té acostumades, i és que, com a patronal de patronals signa unes condicions i quan la negociació col·lectiva es porta a l'àmbit d’allò concret dels sectors es desentén. Qui està negociant els convenis per la representació dels sindicats ho tenen molt difícil, perquè les patronals sectorials signen allò que preveu el IV AENC subscrit per la CEOE.

És per això que a la CEOE li diria que, en lloc d'advertir a Pedro Sánchez i a Pablo Iglesias que "cal respectar els convenis signats" en relació al salari mínim, el que han de practicar i respectar les patronals sectorials i la CEOE són els acords signats amb UGT i CCOO i vetllar pel seu compliment, cas del IV AENC. Són els salaris més baixos els que haurien d'experimentar increments majors.

Tampoc vam sentir a Joan Rosell posar el crit al cel quan el PP ens va imposar una Reforma Laboral demolidora per als drets de les treballadores i treballadors d'aquest país, i feia escassos dies havia signat amb UGT i CCOO el II AENC.

I com d'irresponsabilitats sembla que va la cosa, com els deia a l'inici d'aquest article, de forma coral es suma la dreta política, amb cares joves però amb formes ràncies. I és que no és decent seguir apostant per l'empobriment d'una part importantíssima de treballadores i treballadors d'aquest país, com tampoc és decent que Pablo Casado diga que "va a fer el possible per impedir que el salari mínim interprofessional (SMI) puge a 900 Euros ".

Doncs li recorde que des de CCOO treballarem perquè en aquest país el salari mínim siga de 1.000 Euros. Com tampoc és tolerable escoltar dir que "o la Comissió Europea tomba els pressupostos per 2019 o aquests tomben a Espanya". Aquí qui ha tombat a Espanya i als espanyols i espanyoles han estat els lladronicis que ha comès el PP en les seves diferents formes i accepcions. L’aplicació de polítiques que han llançat a milers de persones a la pobresa severa, han generat desigualtat, retallat drets, afeblit allò públic i omplit amb les seves polítiques butxaques amigues.

Ens podrien explicar el PP i Ciutadans on està la diferència? per què al desembre de 2017 estigueren d'acord i els semblà bé que els sindicats firmarem amb el Govern de Rajoy la pujada del SMI a 850 Euros i ara no? A més d'haver passat 10 mesos i 50 Euros?.

Sense ser aquest un acord que a CCOO ens satisfaga al 100%, perquè no entra de ple en l'espai d’allò sociolaboral, sí que ve a donar estabilitat, que pot millorar la vida de la gent que ha patit l’austericidi sense trencar amb la estabilitat pressupostària, però sí fixa prioritats. I sí, tinc clar a què juguen la CEOE, el PP i Ciutadans, a crispar, a desestabilitzar un Govern de progrés i a treure les majors rendes.

Últimas entradas