10

dic 2018

Agilitzar les relacions humanes, econòmiques i comercials

10 de Diciembre de 2018. Manel nieto

El passat dia 1 de desembre se'ns convidava a participar a les CCOO PV en una jornada organitzada per l'institut d'economia i empresa Ignasi Villalonga, el Semanari El Temps i l'Ajuntament de Vinaròs, ciutat de les nostres comarques, que va fer d'amfitriona i ens acollia en un espai digne de saludar com és el Vinalab.


Aquesta interessant i necessària jornada portava per títol "Sense Castelló-Tarragona, no hi ha Corredor" i va convocar a un bon nombre de representants del món de la universitat, de l'economia, la política, sindicats i del municipalisme del País Valencià i de Catalunya .

També varem comptar amb la presència de qui va ser el primer director de la càtedra Ignasi Villalonga, actual comissionat per al desenvolupament del Corredor Mediterrani, el Sr. Josep Vicent Boira i Maiques. Una jornada que posava de manifest, i al meu entendre, molt important, la voluntat, la necessitat i les ganes de comprometre'ns amb un gran projecte d'àmbit europeu i que transcorre per l'anomenada zona de l'Euram, origen del Corredor Mediterrani.

Aquesta zona (que transcorre paral·lela a la costa mediterrània) i que ens porta des d'Algesires passant, per Màlaga, Almeria, Múrcia, País Valencià i Catalunya fins a la connexió europea, és pel seu dinamisme, un pol econòmic fonamental de l'Europa occidental: representa el 38% de les exportacions de l'Estat espanyol i aporta el 37% del PIB.

Un Corredor Mediterrani que unirà el continent de nord a sud al llarg de 3.500 quilòmetres i facilitarà el transport de passatgers i mercaderies, possibilitant la vertebració territorial i la cohesió necessària i imprescindible entre la ciutadania. Però també convertint aquesta àrea en una plataforma per al desembarcament de mercaderies procedents d'Àsia, alhora que potenciarà la vocació exportadora de l'àrea. I és que, en aquest projecte, CCOO PV estem implicats des de l'inici, ja que són molts els avantatges i oportunitats de tota mena que se'ns brinda quan aquest veja la llum.

Si els dic que només el 5% del transport de mercaderies es realitza a través de vies ferroviàries, podran observar que estem a la cua d'Europa. Que el 95% d'aquest transport es realitza per carretera, contribueix al fort impacte en el medi ambient, l'alta sinistralitat laboral i de tot tipus i en els accidents en emissió. Com no pot ser d'altra manera, és una cosa que ens ocupa i preocupa al sindicat.

Per això ens sentim part d'aquesta gran aposta geoestratègica, alhora que hem de ser capaços de visionar els processos associats a la logística: globalització, obertura econòmica al món, revolució tecnològica i posició geogràfica són elements que, ens han de portar a fer una aposta per sistemes integrals de transport: carreteres, ferrocarril, ports i aeroports i això requereix d'una visió global que conjugue intermodalitat i més connectivitat. S'està redefinint un nou context de mercat, el cas de la Xina (que no només exporta, sino que cada vegada més, importa productes de mig i alt nivell), amb un nou mapa d'infraestructures al món. Interconnectar amb altres corredors és per a nosaltres obrir-nos una nova porta al món. Per això entenem que el Corredor Mediterrani és una peça fonamental per construir una nova realitat, noves autovies ferroviàries, que ens permeta tindre una bona posició en matèria d'infraestructures, econòmica, d'ocupació i connectivitat.

Treballar d'una manera col·lectiva, coordinada i sumant les sinèrgies de quants podem intervenir i fer aquest repte viable, sí que serà veritablement apostar per l'economia productiva, per la viabilitat de les nostres empreses i productes, alhora que ha de possibilitar un marc diferent a les nostres relacions laborals, en les condicions i en els salaris de les plantilles, ací hem d’ancorar una part essencial de la competitivitat de les empreses i no menyspreant i infravalorant la força del treball.

Aprofite per felicitar des d'aquesta Tribuna de CCOO, la notícia que dissabte podíem llegir a les pàgines d'aquest diari, concretament, a la pàgina 9, llegíem que Adif treia a licitació les obres per al canvi d'ample de via a l'estació de Castelló, homologant a l'ample de via estàndard europeu. Doncs aquesta obra és la que necessitem des de Castelló a Tarragona perquè puga fer-se realitat el tan necessari Corredor Mediterrani.

Últimas entradas