3

may 2021

Un Primer de Maig de reconeixement i reivindicació

3 de Mayo de 2021. Carmen Palomar

Aquest Primer de Maig CCOO i UGT eixim al carrer amb el lema ‘ARA TOCA COMPLIR, un país en deute amb la seua gent treballadora’. L'any 2020 el Primer de Maig es va produir en ple confinament causat per la pandèmia per la COVID-19 i les nostres reivindicacions es van fer virals a través de les xarxes socials.


En aquesta ocasió volem valorar el món del treball i fer un reconeixement explícit a totes les persones treballadores que han format part dels serveis essencials, que en un moment tan complicat i enmig d'una plaga de contagis han estat al capdavant: salvant vides, cuidant del nostre majors en les residències, dels nostres fills i filles, garantint la producció, distribució i subministrament d'aliments i altres productes necessaris, efectuant serveis de neteja i manteniment, contribuint a la seguretat de les persones; ens han portat a casa el que necessitàvem, han garantit la mobilitat o han estat informant-nos, entre moltes altres tasques. Moltes d'elles han perdut la vida.

Un reconeixement que no pot quedar-se en un mer gest moral, sinó que ha d'anar acompanyat d'actuacions i de compromisos concrets que milloren les seues condicions de treball, és el que toca i és el que exigim. Per això reivindiquem i considerem injustificable la negativa del Govern a augmentar l'SMI. Això afecta sectors que aglutinen els col·lectius més vulnerables i moltes persones treballadores de sectors essencials, molts d'aquests feminitzats, per la qual cosa no renunciem a l’increment de l’SMI l’any 2021. Els aplaudiments d’aleshores han de convertir-se avui en fets que milloren la vida dels treballadors i de les treballadores.

Així mateix el més preocupant són els 387 convenis en els quals alguna categoria professional o col·lectiu específic de treballadors/es no arriba als 13.300 euros, és a dir, a l’SMI fixat per a 2020 i vigent de moment l’any 2021. Fem una crida a les organitzacions empresarials a potenciar el diàleg bipartit i a buscar un nou Acord per l'ocupació i la negociació col·lectiva (AENC) per a afrontar una eixida justa i equitativa a aquesta crisi que no supose una devaluació dels salaris.

És urgent posar en marxa l'agenda social pendent i compromesa pel Govern de coalició de PSOE i d’Unidas Podemos. Reprendre les matèries que van quedar pendents en la mesa del diàleg social amb l'arribada de la pandèmia, enfocades a derogar la reforma laboral de 2012: acabar amb la dualitat del mercat de treball, recuperar la ultraactivitat dels convenis col·lectius, que els convenis sectorials recuperen la seua referència de mínims, regular les contractes i subcontractes per a les persones que treballen en activitats externalitzades tinguen garantits els seus drets a través d'un conveni col·lectiu.

També apostar pel sistema públic de pensions i derogar la reforma unilateral que el Govern del PP va implantar l’any 2013 amb l'objectiu d'afeblir el sistema públic de pensions i de reduir les actuals i futures prestacions. Cal actuar sobre els ingressos del sistema amb les propostes del sistema en línia amb les propostes del Pacte de Toledo i una reforma fiscal profunda, que corregisca els desequilibris que hi ha en la tributació de les empreses i de les persones.

En CCOO ens preocupa i ens ocupa l'eixida a la crisi de la covid-19 i aquesta passa per posar en primer lloc la classe treballadora en les polítiques de reconstrucció d'aquest país; l'ingrés mínim vital que no acaba d'arribar a qui més el necessita, la creació d'ocupació de qualitat de la mà dels fons de reconstrucció, transformació i resiliència europeus, impulsar el canvi de model productiu i la reindustrialització del país produint valor afegit, abordar les noves realitats del treball, fenòmens com els falsos autònoms, l'economia submergida cada vegada més present en més sectors, la persistent bretxa salarial…

En tota aquesta agenda social i parafrasejant els joves, des del sindicat volem ser influencer amb el convenciment que allí on estiga el sindicalisme de classe, organitzant als treballadors, portant propostes i influint perquè es duguen a terme, millorarem la vida de la gent treballadora. Ara més que mai toca complir.

Feliç i reivindicatiu Primer de Maig.

Últimas entradas