7

jun 2021

Fons europeus: nous temps i reptes

7 de Junio de 2021. Juan José Picazo

Venen nous temps i amb aquests, nous reptes. Per fi s'albira el final del túnel en l'espectre sanitari i no hi ha dubte que s'obri un nou i apassionant espai en l'àmbit laboral, econòmic, polític i social al nostre país. El nostre paper com a primer sindicat serà vetllar pel correcte compliment dels plans de recuperació.


Venen nous temps i amb ells, nous reptes. Per fi s'albira el final del túnel en l'espectre sanitari i no hi ha dubte que s'obri un nou i apassionant espai en l'àmbit laboral, econòmic, polític i social al nostre país.

Fa un mes celebràrem el nostre Congrés Federal de País Valencià, on vaig tindre l'honor d'eixir elegit secretari general, sota el lema ReEvolució en marxa. I la ReEvolució (Industrial) serà a través de la transició ecològica, la digitalització i un canvi de model productiu, o no serà.

Les CCOO d'Indústria al País Valencià hem patit i afrontat a parts iguals, la duresa, la crueltat i els efectes devastadors de la pandèmia. La nostra organització no ha escatimat a dedicar tots els recursos (humans i tecnològics) necessaris per a abordar cadascuna dels conflictes derivats d'aquesta situació.

Alguns sectors estratègics com la indústria de l'automòbil, la indústria del metall, la indústria química i el sector agroalimentari, han sigut actors principals d'un guió (que ha vorejat la distòpia), i que ha tingut com a actors de repartiment els ERTO, les modificacions substancials de les condicions de treball i un altre tipus de mesures de flexibilització interna en les nostres empreses. Les conseqüències immediates ja les tenim ací, amb una devaluació en les condicions laborals i econòmiques de la classe treballadora i una involució en un teixit productiu que ja agonitzava. Les ferides són profundes i les cicatrius han deixat marcada la seua empremta en la classe obrera.

No són tot males notícies. Recentment hem conegut les dades de l’atur del mes de maig i les afiliacions a la Seguretat Social, i és una bona notícia que en matèria de persones cotitzadores ens trobem en xifres similars a la prepandèmia. A més, les eines amb què ens hem dotat per a combatre la destrucció d'ocupació, com han sigut els ERTO, es demostra que han funcionat. En aquest sentit, el 85 % de les persones, (dones i homes) que es van veure afectades per aquest mecanisme de regulació d'ocupació, es troben treballant en l'actualitat. Això s'ha de valorar.

Continua planejant de fons per a aquest 2021 la derogació de la reforma laboral i amb l'arribada dels Fons Europeus de Reconstrucció Social, s'obri un ventall de possibilitats per a recuperar drets i millorar les condicions laborals. Estem convençuts que avancem en aquesta direcció. Des de CCOO Indústria, no sols veiem l'arribada d'aquests Fons de Reconstrucció com un element pal·liatiu a una situació conjuntural extremadament greu en el vessant econòmic i laboral. Els veiem com una oportunitat per a continuar aprofundint en la consecució d'algunes de les nostres línies d'acció i política industrial, com un imprescindible canvi en el model productiu, la digitalització en les nostres empreses i l'eficiència energètica, tot en el marc de la generació d'ocupació estable, digna i de qualitat.

Si conjuguem l'arribada dels tan esperats Fons de Recuperació amb la consecució d'aquests elements nuclears de la nostra acció politicosindical, podrem estar satisfets. El nostre paper com a agent social i primer sindicat del país, serà vetllar pel correcte compliment dels plans de recuperació i la seua reversió efectiva en la classe treballadora.

No és una opció, és la nostra obligació i responsabilitat. Com deia a l'inici, la ReEvolució està en marxa.

Últimas entradas