4

ago 2021

Personal SAD sense salaris

4 de Agosto de 2021. Toñi Prieto

És un servei essencial, però sembla que al consistori castellonenc no li importa la situació del personal del Servei d'Atenció Domiciliària.


El servei d'ajuda a domicili de l'Ajuntament de Castelló, és un servei essencial en el sector de la dependència, el personal d'aquest sector s'encarrega d'atendre les persones majors i/o dependents. Les seues funcions es basen en l'ajuda en les activitats bàsiques de la vida diària, perquè així les usuàries que es beneficien d'aquest servei puguen gaudir de la seua autonomia, i així continuar vivint a les seues cases al costat dels seus sers estimats.

Serveis Socials són els qui gestionen aquest servei, mitjançant l'aprovació d'un programa d'acord amb les necessitats de cadascuna de les persones amb una sèrie de tasques, entre aquestes la higiene personal, realitzar menjars, efectuar compres, atenció de la llar, visites mèdiques... És de vital importància mantindre aquest servei per al benestar dels nostres majors i poder-los oferir una qualitat de vida digna. És un sector altament feminitzat i amb unes condicions de treball, en moltes ocasions, difícils de valorar ja que la llar d'una persona és el lloc de treball i no sempre compleixen amb els requisits mínims.

A més, cal deixar constància de la professionalitat i implicació de l'auxiliar d'ajuda a domicili a atendre aquestes persones durant el període de pandèmia, han sigut moments molt durs i difícils on aquest personal era l'únic suport amb el qual les persones usuàries podien comptar.

Malgrat ser un servei essencial sembla ser que al consistori no li importa la situació per la qual estan travessant en el SAD. A principi de juliol, l'empresa adjudicatària del servei Mediterránea gestió Social i Cultural, comunica a tot el personal d'aquesta empresa que no podrà fer front als pagaments dels salaris, ja que l'Ajuntament de Castelló li deu unes factures que ascendeixen a més de 700.000 € des de novembre de 2020, si no es paga el deute perillarien també les nòmines futures.

Si les persones empleades en aquest sector no perceben el seu salari es veuran en la dificultat de no poder fer front a pagaments com ara hipoteques, factures… i sobretot no tindran diners per a comprar aliments bàsics i necessaris. Què dir de les famílies amb fills que depenen d'aquest salari, quan no tinguen res a donar-los, realment una situació molt preocupant. Malgrat això continuen treballant tot i saber que no cobraran, una cosa admirable.

Suport incondicional. Desde CCOO volem deixar constància i transmetre el nostre suport incondicional a tot el personal del servei d'ajuda a domicili de l'Ajuntament de Castelló, les nostres actuacions han sigut diverses convocant diferents concentracions, reunions amb diversos responsables, amb la regidora de Benestar Social, amb l'interventor… i cadascun d'ells ha comunicat que l'abonament del deute ha de passar pel ple per a la seua aprovació.

Pel que sembla el problema, segons un comunicat de les persones responsables, és que el concurs va finalitzar l’any 2019 i per poder fer el pagament de les factures degudes ha d'aprovar-se un reconeixement extrajudicial de crèdit (REC) i l'aprovació ha de passar pel ple, si no és així l'Ajuntament no disposa de cap alternativa legal per a poder fer front a aqueix deute.

En l'últim ple del 29 de juliol no es va tractar el tema, per tant fins al següent ple previst per a la fi de setembre és difícil que hi haja una altra alternativa.

Realment és una situació alarmant, la plantilla no entén com s'ha pogut arribar a aquesta situació, s'ha perdut tota esperança, per la qual cosa no ens queda una altra que seguir reivindicant els seus drets d'una cosa tan bàsica com el cobrament dels seus salaris. Si no és així es prendran les mesures oportunes i necessàries.

Els sindicats hem sol·licitat en diverses ocasions una reunió amb l'alcaldessa, Amparo Marco, però encara no s'ha obtingut resposta. Volem recordar a la primera edil que ha de valorar l'esforç del personal que continua cuidant els nostres dependents malgrat els impagaments.

El personal del SAD estan en peus de guerra i han decidit convocar les mobilitzacions cada dijous fins a assegurar-se que els seus salaris estan fora de perill. Comissions Obreres insisteix que la burocràcia no pot deixar sense els seus salaris treballadors/es que atenen més de 200 persones dependents de la ciutat de Castelló.

A més, davant la difícil situació hem celebrat un TAL (mediació de tribunal d'arbitratge laboral) sense arribar a cap acord, per la qual cosa se sol·licita anar a la vaga el pròxim dia 5 d'agost de 2021.

Secretària d'Organització i responsable del sector Sociosanitari i Dependència del Sindicat Intercomarcal de Sanitat CCOO Comarques del Nord.

PD: Les mobilitzacions del personal del SAD han aconseguit la convocatòria d'una junta de govern i d'un ple extraordinaris de l'Ajuntament de Castelló als quals es contempla el pagament de les factures pendents a les empreses que mantenien segrestrats els sous. L'asssemblea de treballadores ha decidit desconvocar la vaga.

Últimas entradas