27

dic 2021

Personal de Salut Pública. Imprescindibles

27 de Diciembre de 2021. Ester Calderon Gambin, José Clemente Saz Soler

Aquestes dates són especials per a moltes persones, ens porten a la nostra infància i a buscar en la nostra memòria un món amb els éssers estimats que ja no estan i als quals enyorem. Un món que ha recorregut un camí d'enormes transformacions i que ens ha portat a gaudir d'un estat de benestar a la major part de la població. No a tota la població, i si bé tot l'any cal pensar en aqueixa part de «No tota la població», aquestes dates ens conviden a donar-li major visibilitat.


La salut pública, el concepte de la qual ni és assistència sanitària, ni és sanitat pública, sinó només una part reduïda d'aquesta, és la responsable de la prevenció, promoció i protecció de la salut dins del sistema sanitari, la responsable d'actuar sobre la població i les seues comunitats, en aquestes les seues competències. És l'encarregada d'aconseguir implantar una cultura de la salut i de l'aprenentatge en la població i amb aqueixos objectius es va establir l'estructura actual.

Va ser a partir de 1986 quan es va crear l'estructura de salut pública, basada en els centres de salut pública, tal com la coneixem actualment. En principi un en cada àrea o departament de salut amb les funcions de gestionar els plans, programes i estratègies de prevenció, promoció i protecció de la salut com són les campanyes de vacunació, la detecció preventiva de càncer de còlon i de mama, xarxa salut, així com l'educació sanitària per a previndre riscos físics, químics i biològics com el SARS CoV-2, la vigilància i control alimentari, d'aigües i legionel·la, entre moltes altres.

La salut pública, per exercir les seues funcions, ha de conéixer els determinants de la salut que actuen sobre la població i és l'exactitud d'aquest coneixement la que li permetrà desenvolupar plans i programes eficaços sobre la població. I ací és on reprenem la idea de pensar en «No tota la població». Queda un camí enorme per recórrer per a modificar els factors econòmics, socials, culturals i educatius d'aqueixa part de ciutadans que no poden gaudir d'una vida lliure, confortable i sana.

La salut pública i els centres de salut pública necessiten una aposta política clara i ferma dels qui prenen les decisions de gestió sanitària i pressupostàries. A Castelló les retallades han conduït a la pèrdua durant els últims cinc anys de 18 llocs de treball en personal de salut pública, en aqueix personal responsable de vetllar per la salut individual i col·lectiva d'una població amb necessitats preventives i de promoció de la salut cada vegada més creixents. La salut pública i l'atenció primària, en estreta col·laboració, seran capaces de salvar un Sistema Sanitari Públic si s'aposta per fer costat al seu personal, el seu treball i funcions. Si no és així, les necessitats assistencials acabaran sent un autèntic forat negre dels recursos econòmics disponibles.

Recordeu, abraçar-vos amb força amb els éssers estimats però amb màscara adequada, respecteu les quarantenes si hi esteu, respondre amb sinceritat al personal rastrejador, mostreu el certificat de vacunació covid o resultat PCR i document identificatiu si us el requereixen, penseu en la vacunació com el que és, una mesura de prevenció individual i col·lectiva, i seguiu la resta de mesures de Salut Pública. Sí, així és, són mesures de salut pública.

Gaudiu d'aquestes dates festives, però aplicant els vostres coneixements sanitaris. La pandèmia no ha acabat, encara li queda un bon camí per recórrer.

Bones festes i un feliç any nou, amb un virus controlat i ple de solidaritat i salut pública.

 

 

 

 

Últimas entradas