8

oct 2020

Per un nou contracte social

8 de Octubre de 2020. Manuela Pascual

Aquest 7 d'octubre es commemora la 13a edició de la Jornada Mundial pel Treball Decent (#JMTD20). Una jornada reivindicativa i de mobilització en la qual el sindicalisme internacional i CCOO reclamaran treball digne, amb drets i seguretat, i un nou contracte social.


Aquesta JMTD està marcada per la pandèmia mundial de la COVID-19, amb terribles efectes sobre la salut, l'economia, l'ocupació, els ingressos i la igualtat de gènere, en un món ja fracturat pel fallit model de globalització que perpetua i augmenta la desigualtat i la inseguretat de la classe treballadora.

El treball decent ha de ser el centre de les accions dels Governs per a recuperar el creixement econòmic i la construcció d'una nova economia mundial que done prioritat a les persones.

En la línia que estableixen l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, en particular el ODS 8, el moviment sindical internacional i CCOO insten els Governs que incloguen en els seus plans de recuperació:

Ocupació, treball segur, amb drets i protecció social. Salaris mínims vitals. Protecció social universal també per a les treballadores i treballadors en l'economia informal. Serveis públics universals i de qualitat en sanitat, educació i cures. Igualtat en la participació econòmica de les dones, tots els grups racials, migrants i joves, i la seua protecció enfront de la discriminació. El dret universal a la llibertat sindical i la negociació col·lectiva. Garanties de salut i seguretat en el treball.Transicions justes respecte al clima i la tecnologia.

Suport públic a les empreses condicionat a:

Manteniment de l'ocupació en les empreses. Prohibició dels paradisos fiscals. Diàleg social i mesures de transició justa acordades amb les treballadores i treballadors i els seus sindicats.

Solidaritat mundial per a assegurar que els països vulnerables disposen de l'assistència financera directa que necessiten per a donar forma a un millor futur per a tota la seua ciutadania:

Extensió de l'alleujament del deute per als països més pobres i vulnerables de fins a dos anys. Un fons mundial per a la protecció social, amb una garantia de cinc anys per als països més pobres.

Sols així serà possible recobrar la confiança en la democràcia i traçar el camí cap a un nou contracte social.

Últimas entradas