18

jul 2016

Solidaritat obrera, Antoni Miró i CCOO

18 de Julio de 2016. Manel Nieto i Morcillo

Seguint l’estela del 50 Aniversari de la constitució de les CCOO PV, i dins dels diferents actes (culturals, de memòria i història del nostre sindicat) que hem vingut organitzant, el passat 13 de juliol, inauguràvem, amb la col•laboració de la Diputació i l’Ajuntament de Castelló, a través de la Regidoria de Cultura, una exposició al Museu d’Etnologia de Castelló.


L’Hospital Suec-Noruec d’ Alcoi és una sèrie que consta, de 25 obres d’un dels majors artistes que ha donat la nostra terra, i els estic parlant del pintor, escultor i gravador Antoni Miró. Un obrer de l’art, que en la seva trajectòria artística sempre s’ha caracteritzat per mantenir uns trets d’identitat que el distingeixen i fan únic, és a dir, estar sempre al servei i en funció del compromís social i cultural, ja que els que coneguen la seva trajectòria i obra , saben que és denúncia, és clam, és crítica, és ironia, és reconeixement...

A CCOO, un dels valors que propugnem en els nostres Estatuts és el de la solidaritat, ja que sabem bé que, sense aquest valor tan gran però en ocasions en desús, o grapejat, o utilitzat, fins i tot per massa persones i institucions desconegut, si no, veiem que estem fent amb el drama de les persones que busquen refugi, hagués estat difícil construir la nostra organització en la forma que es va fer, doncs aquest valor, el de la solidaritat, és i ha de seguir sent el fonamental i transversal a la resta dels nostres valors.

I de solidaritat tracta l’obra de la qual els parle avui des d’aquesta Tribuna de CCOO. Aquest valor solidari i internacionalista que van mostrar les treballadores i treballadors suecs i noruecs amb els seus companys espanyols, res més conèixer l’alçament de Franco. Immediatament, partits polítics i sindicats de signe progressista, així com entitats cíviques i culturals van iniciar una campanya per ajudar al Front Popular, iniciativa que va donar lloc al moviment anomenat “Ajudem Espanya”, creant comitès d’ajuda a Espanya pràcticament en totes les localitats. On van col•laborar milers de ciutadans enviant roba, medicaments, i aliments a les i els combatents republicans i població civil, especialment dones i nens que patien l’horror de la guerra.

Moltes van ser les gestes que van tenir amb nosaltres, així, per conscienciar del drama que s’estava vivint a Espanya, per sensibilitzar la població i predisposar-la en favor de la causa republicana, els comitès d’ajuda a Espanya van repartir milers d’agulles de solapa amb el text “För Spanien”.

Fet això i sabent de les necessitats socials i sanitàries que patia el poble espanyol, els comitès suec i noruec d’ajuda a Espanya van decidir unir forces i col•laborar conjuntament amb la Central Sanitària Internacional i amb el Comitè Internacional per a la Infància.

Georg Branting (president del comitè suec d’ajuda a Espanya), en representació de tots dos comitès, va destinar una bona part de les corones recollides a muntar cases d’acollida i orfenats per a les criatures que havien perdut als seus pares, així com un hospital de sang complet: L’Hospital Suec-Noruec d’Alcoi, que serviria per atendre els soldats que queien ferits en combat.

Aquest és el gran regal per als nostres ulls i la nostra ànima que Antoni Miró ens presenta en aquesta gran obra, que podran gaudir-la en el carrer Cavallers de Castelló fins al dia 7 d’agost, data en què CCOO la traslladarà a l’Alcora i amics i amigues de l’Alcalatén i província podran gaudir-la a la part inferior de l’Ajuntament.

Últimas entradas