27

abr 2020

L’ocupació davant la covid-19

27 de Abril de 2020. Ana García Alcolea

La crisi sanitària dramàtica que patim, tan costosa en termes humans, ens obliga a reflexionar sobre la vulnerabilitat del nostre teixit laboral i a adoptar mesures per a pal·liar els efectes econòmics i socials que el coronavirus devastador està ocasionant.


La dificultat extrema que travessa el nostre sistema sanitari ha posat de manifest la deterioració de la sanitat pública, dessagnada durant anys per polítiques de retallades que ara ens estan passant factura. Ara toca valorar el que comporta un estat de benestar avançat i urgeix eliminar qualsevol actitud que no passe per la seua protecció i el seu reforç.

Els serveis públics de qualitat són l’eina principal de la qual disposa la ciutadania per a corregir les desigualtats, que, avui dia, són cada vegada més cridaneres. Aquest ha de ser el primer ensenyament d’aquesta crisi sanitària i de l’altra crisi, l’econòmica, que ja estem començant a patir: s’ha de reforçar l’estat de benestar.

Òbviament, en CCOO PV ens preocupa l’afectació en l’ocupació. Les xifres superen amb escreix qualsevol tipus de previsió. Tenim més de 401.000 persones en atur, de les quals, el 75% pertanyen al sector serveis, principal afectat per aquesta crisi sanitària internacional (hostaleria, comerç, restauració, oci), seguit per la construcció i la indústria.

I unes xifres d’ERTO, amb data 14 d’abril, vertiginoses: 354.886 persones treballadores afectades, en 59.726 expedients de regulació temporal d’ocupació. El més afectat és el sector serveis, amb més del 73% dels ERTO que s’han realitzat, seguit de la indústria, amb més del 21%.

Més del 80% és per causes de força major i el 80,6% de suspensió dels contractes. Això es tradueix en milers de persones en atur i milers en suspensió, a l’espera de la recuperació. La idiosincràsia del teixit laboral del País Valencià s’evidencia en un efecte desigual en l’impacte dels ERTO i de la destrucció d’ocupació. Així, particularment, pimes, micropimes, i empreses ancorades al sector serveis pateixen les seues conseqüències, però tampoc escapen del desastre grans sectors industrials com el tèxtil i totes les empreses dedicades a la indústria de l’automòbil.

En CCOO PV estem treballant en l’impuls de mesures perquè ningú es quede arrere, no es pot resoldre aquesta crisi per la via de l’exclusió social. Cal posar damunt de la taula un pla de xoc amb mesures com el suport a contractacions en empreses que aposten per ampliar plantilles. I, molt especialment, premiar aquelles empreses que estan intentat protegir l’ocupació i que, fins i tot, podrien fer un esforç per a augmentar la contractació quan tornem a certa normalitat.

Per això, reclamem un compromís de les empreses per a estar a l’altura de la situació. És inassumible que aquest esforç amb vista a recuperar l’activitat només recaiga en les treballadores i en els treballadors. Ara és el moment que les empreses, que rebran múltiples ajudes en forma d’exoneració de les quotes de la Seguretat Social, puguen acordar amb els sindicats mesures d’acompanyament social per a complementar el minvament d’ingressos de les seues plantilles incloses en ERTO.

LA DESTRUCCIÓ d’ocupació pot ser el camí. Fem una crida al teixit empresarial perquè faça ús de manera responsable de les mesures d’estímul que el Govern ha posat al seu abast per a frenar una escalada incontrolable de l’atur. Apel·lem a la seua responsabilitat.

En CCOO PV ens preocupa el sofriment de les famílies, per la qual cosa hem sol·licitat a les administracions l’agilitat necessària per a fer efectiva la protecció de les persones treballadores afectades. Agraïsc el gran treball i l’esforç del personal del LABORA i del SEPE, inclosa la Direcció General de Treball i la Inspecció de Treball, per a efectuar la tramitació d’expedients i accelerar al màxim els pagaments corresponents.

És el moment de seguir amb l’atenció de les persones i d’iniciar les propostes de la reconstrucció econòmica i social del País Valencià.

 

Últimas entradas