21

dic 2021

On vaig dir essencials dic res

21 de Diciembre de 2021. Ester Calderon Gambin, Maria Jesús Antón

Les treballadores del sector de la neteja desenvolupem el nostre treball en tots els espais públics i privats: hospitals, centres de salut, col·legis, instituts, conselleries, delegacions d'Hisenda, universitats, jutjats, bancs, dependències municipals, centres comercials, oficines, escales, patis, indústries, etc. En definitiva, en tots els espais on hi ha gent vivint o treballant. A València i província, aquest sector ocupa prop de 28.000 persones.


En la gran majoria d'espais s'opta per externalitzar aquest servei a mans d'empreses que es dediquen a això, per tant, els treballadors i les treballadores se'ls aplica el Conveni del sector de neteja i no el de l'empresa on es presten els serveis.

Som un sector ocupat fonamentalment per dones. Dones que viuen del seu treball i del seu salari. Hi ha una gran quantitat de jornades parcials i no sempre la realitzes en un sol lloc, sinó que has d'anar d'un lloc a un altre sense que, en molts casos, es pague aqueix trasllat com a temps de treball. A més, per ser un treball d'un gran esforç físic patim problemes de salut i trastorns musculoesquelètics.

Durant la pandèmia s'ha demostrat a la societat que som un sector imprescindible. Què hauria sigut de la lluita contra el coronavirus sense netejadores? Part dels aplaudiments de les vuit de la vesprada al personal sanitari els preníem com a nostres, perquè pensàvem que també se'ns estava reconeixent el nostre lliurament i professionalitat en estar en primera línia. Teníem por de contagiar-nos i de contagiar les nostres famílies, però també teníem clar que el nostre treball era imprescindible. Encara així, ens dolia quan no se'ns anomenava en els mitjans de comunicació ni en les compareixences de les nostres administracions. Quan se'ns excloïa en el reconeixement de la malaltia professional, de les PCR, de la prioritat en la vacunació.

Quan la Generalitat va decidir gratificar el personal sanitari no es va tindre en compte que als seus hospitals i centres de salut hi havia treballadores de neteja, però com eren d'empreses privades no se'ls podia gratificar. Netejadores exposades als mateixos riscos que la resta de personal, però amb condicions laborals i econòmiques que res tenien a veure. Ni tan sols netejar un hospital a València, Alacant o Castelló val el mateix, ja que tenim tres convenis diferents.

Ara que ens toca negociar el nostre conveni, li plantegem a les patronals que cal dignificar el sector. Per què al treball de neteja se li dona tan poc valor si tenim clar que sense aquest res funcionaria? Potser és perquè tradicionalment l’hem realitzat les dones? Ens hem parat a pensar que hi ha moltes persones que cobren i cotitzen més amb el subsidi que treballant en el sector?

Mentre les empreses vagen als concursos públics i als contractes privats a disminuir els preus per a ser les adjudicatàries, aquest sector no eixirà de la pobresa. Una altra cosa serà si som capaces de conscienciar-nos de la nostra força i paralitzar el nostre treball, per a així, d'una vegada per sempre, posar el sector al nivell que per justícia li correspon.

Netejadora de la Federació de CCOO Hàbitat País Valencià

Últimas entradas