4

jul 2016

El CES, eixe gran desconegut

4 de Julio de 2016. Manel Nieto i Morcillo

Divendres passat vam tenir ocasió d'assistir a l'acte que, com tots els anys, el CES-CV, Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana, té l’encàrrec de presentar una memòria sobre la situació socioeconòmica i laboral de la Comunitat Valenciana. En aquesta presentació, s’asseverava, i jo ho compartisc, el grau de desconeixement que té la societat valenciana en general i en particular, components de Les Corts Valencianes o fins i tot membres del Consell (Govern de la Generalitat Valenciana) en les seues diferents estructures, sobre què és el CES-CV, quines són les seues funcions, així com la seua pròpia configuració.


Doncs com la qüestió en si no em sembla intranscendent, provaré de la manera més resumida possible que em permet aquesta Tribuna de CCOO d'exercir mínimament de difusor d’aquest. El CES-CV és un ens consultiu del Consell de la Generalitat Valenciana i en general de les institucions públiques de la Generalitat en matèries econòmiques, sociolaborals i d'ocupació. La Llei que el sustenta està a l'empara del nostre Estatut d'autonomia, el de la Comunitat Valenciana. Compost per la Presidència, dues Vicepresidències, una Secretaria General i grups de treball i experts en les matèries que els són pròpies. La seua Junta Directiva, composta per: CIERVAL (patronal valenciana més representativa a la Comunitat), CCOO PV i UGT PV (sindicats més representatius al País València), i representació de l'economia social, Consell de les Cambres de Comerç, Indústria i Navegació, Organització de Consumidors, usuaris i veïns), més dos experts designats per l'Administració. Les comissions a què feia referència són diverses: de Programació Econòmica, Regional i Plans d'Inversió; de Política Industrial; de Relacions Laborals, Cooperació i Ocupació; de Programació Territorial i Medi Ambient i la de Polítiques de Protecció Social.

La Memòria que se'ns va presentar, consta de tres grans blocs, els relatius al panorama econòmic, al mercat de treball, polítiques d'ocupació i relacions laborals, així com, els nivells i condicions de vida. Això que probablement algú podrà pensar que, és "una murga" és l'anàlisi de la situació que hem tingut en l’any 2015, que hem gaudit o patit les empreses, i les treballadores i els treballadors del País València, per tant, no és una murga, són realitats i en molts casos, crues realitats.

D'altra banda, els he de dir que no és la primera vegada que assistisc a actes del CES-CV. I sempre hi ha alguna cosa que no deixa de sorprendre’m, però de manera molt positiva, en aquest òrgan, s'assoleixen nivells de consens entre la patronal i els sindicats que ja m'agradaria fos imitat en altres àmbits. Tant les memòries anuals, com els informes i dictàmens que ixen d'ací són d'un valor tècnic i de coneixement de la situació descrita que, al meu parer, no puc entendre, com la successió de governs valencians capitanejats pel PP no ha tingut en consideració a l'hora de fer les seues polítiques aquest instrument tan preuat i les seues deliberacions. Almenys aquesta és la meua opinió, que no crec estiga molt desencertada, quan, dels informes, dels dictàmens, i de les memòries emeses a les polítiques que ens han aplicat durant tants anys, hi ha diferència com de la nit al dia.

Últimas entradas