23

abr 2018

Si que es pot revertir la sanitat pública privatitzada

23 de Abril de 2018. Àngels López

Estem assistint a una realitat, a la que ens havien fet creure que no podriem arribar mai. Quan en 1997 es publicà el primer concurs de la privatització de la Sanitat Pública de La Ribera, molts pensaren, interesadament, que esta privatització seria per a sempre i que mai tornariem a tenir una Sanitat gestionada directament per la Conselleria de Sanitat en la comarca de La Ribera.


Passats 21 anys s’ha demostrat que, SI QUE ES POT recuperar un servei públic privatitzat a la gestió directa de l’Administració. Han sigut uns anys molt difícils, on el lobby que representava Ribera Salud s’ha dedicat a «campar por sus anchas», sense control i amb la connivència de les polítiques neoliberals del PP.

Han sigut uns anys de lluita de David contra Goliat, un Goliat que utilitzava el seu poder per a comprar voluntats, amb els milions que guanyava dels impostos de les valencianes i els valencians, de polítics, mitjans de comunicació afins, professionals...mentre que David sols podia resignar-se a rebre una atenció sanitària de segona clase, a organitzar-se en una Plataforma Ciutadana de Defensa de la Sanitat Pública o simplement representant a les treballadores i treballadors en un sindicat.

Durant este temps han hagut directius que han fet grans fortunes, a canvi de pressionar i explotar a professionals que són els que tractaven als pacients i que han sigut, els que amb el seu esforç i treball, els únics valedors del funcionament de l’Hospital de La Ribera i dels beneficis empresarials de Ribera Salud. Professionals que han continuat treballant per als seus pacients a partir de dia 1 d’Abril, tirant per terra tots els pronóstics que anunciaven el caos quan Ribera Salud desapareguera de La Ribera. Com han pogut arribar a pensar que els professionals anaven a boicotejar l’assistència sanitària a la ciutadania? Sembla que encara no s’han adonat que treballem amb persones i no per augmentar el benefici econòmic d’una empresa.

Alzira va ser coneguda internacionalment per tenir el primer Hospital Públic privatitzat, però ara també serem coneguts per haver sigut capaços de retornar a la Gestió Pública el departament de La Ribera. Ha sigut un treball conjunt de polítics que creuen en la Gestió Directa dels Serveis Públics com a garantia d’equitat i qualitat, dels professionals, sobretot els professionals públics que han estat defensant el seu treball a pesar de les circumstàncies adverses, i de la ciutadania en general, que va optar per un projecte polític que defensara els Serveis Públics de qualitat, que va creure que SI QUE ES POT, recuperar tots els Serveis Públics que hem anat deixan pel camí en mans de grans companyies, que ofereixen serveis i empleament de pitjor qualitat, a canvi de guanyar diners amb els nostres impostos.

La pressió per evitar la reversió s’ha mantingut fins a l’últim minut amb la multitud de processos judicials que han presentat els actors perjudicats, l’empresa i els directius i amb l’amenaça de que quan ells ja no estigueren, l’assistència sanitària seria un caos, quin gran despotisme i prepotencia, tan poc confiaven en els professionals? Si les instal·lacions eren les mateixes i el Personal tambè, on podria estar la justificació que propiciara el caos sanitari? O es que pensaven comptar amb la complicitat dels professionals? Professionals als que havien pressionat i exprimit, especialment els últims mesos, amb la falta de personal i el deteriorament dels equipaments.

Tampoc podem oblidar que durant tots estos anys han estat ahí, com un «daño colateral», tots els empleats públics que han tingut que soportar la gestió d’una empresa privada, quan ells eren professionals que treballaven ja per a la Conselleria de Sanitat i han tingut que sofrir pressions de tota índole, mantenint en tot moment l’objectiu d’atendre a la població tal i com es mereixen, sense el component de benefici empresarial, mantenint el respecte i la complicitat cap als pacients que diariament atenem. Encara que tinguerem problemes per prestar l’assistència sanitària, sempre

hem estat per damunt dels interessos personals i del poder, prestant la millor asistencia sanitaria amb els escasos recursos de personal i equipaments en els que comptavem.

Tampoc haguera sigut possible este canvi sense la lluita que hem mantingut les persones i les organitzacions que creguem i defensem els serveis sanitàris públics. El Sindicat de Sanitat de La Ribera de CCOO, ha sigut un actor que ha apostat públicament per la Gestió Directa dels Serveis Sanitaris Públics, que garantixca la qualitat i universalitat de la Sanitat, encara que esta defensa ens haja ocasionat campanyes de calumnies, difamacions i persecucions personals i sindicals, pel simple fet de defendre els nostres principis de defensar del dret a la Sanitat pública de la ciutadania. Però quan mires enrrere penses que totes les dificultats que he tingut que soportar, han valgut la pena per aconseguir que deixen de negociar en la nostra salut.

Ara sols queda esperar que la Conselleria de Sanitat realitze una reversió impecable i transparent, que done la participació a tots els actors i els tinga en compte, ja que d’altra manera seria fustrant. Esperem, que per fi, les contractacions es realitzen, escrupolosament, per l’ordre de la Borsa de Treball. Després de quasi 20 anys amb un procediment de contractació sense transparència ni control, ara necessitem que totes les contractacions es realitzen amb els criteris de publicitat, igualtat, mérit i capacitat.

Les noves contractacions ja no seran precaries, per dies o inclús per hores, seran contractacions amb millors condicions laborals i més estabilitat. Ara podran treballar en La Ribera, les persones que vivint ací, no han pogut mai treballar en esta comarca, per no estar en funcionament la Borsa de Treball.

També considerem que les persones que formen part del nou equip directiu, han de ser professionals que creguen i defensen els Serveis Públics, que tinguen com a centre de tot el procediment a les persones, tant als pacients com als professionals i que s’oblide el període que hem passat on l’unic objectiu era el negoci empresarial.

CCOO va continuar treballant i col·laborant en el desmuntage de la privatització dels Serveis Públics, per a recuperar els drets vulnerats durant estos anys als pacients i als professionals, estarem alertes per a que el procés siga transparent i respetuós amb les persones.

El món té els ulls posats a Alzira i la reversió, ha sigut tot un desafiament als poders fàctics i econòmics, per això hem de mesurar cada pas que donem, per a que no es convertixca en una baza en contra de la sanitat pública i servixca d’exemple per a altres territoris privatizats. Deguem de ser conscients de que hem aconseguit un objectiu que pocs esperaven ni tan sols imaginaven, definitivament SI QUE ES POT revertir els serveis públics privatitzats.

Entradas relacionadas

Últimas entradas