30

abr 2019

La necessitat d’una cultura preventiva

30 de Abril de 2019. Juan Carlos Nuñez

Val més curar-se amb salut, diu el refrany i ja se sap que quan ve el fred cal abrigar-se o el refredat ens deixa tocats durant una setmana. Ho aprenem des de ben xicotets, s'insisteix a casa, a l'escola, al centre de salut, etc. i té els seus efectes positius. Aquest principi preventiu bé ens vindria per al treball: Val més curar-se amb salut, perquè a la Comunitat Valenciana portem uns anys d'increments importants en sinistralitat laboral amb augments tant en accidents mortals, greus i lleus com en malalties professionals i és que la cultura preventiva no existeix en l'àmbit laboral.


El benefici empresarial no ha de ser a costa de tot i desenvolupar la cultura de prevenció de riscos laborals dins de l'empresa és una inversió que retorna beneficis perquè baixa l'absentisme, perquè millora el rendiment, perquè millora la imatge de l'empresa, perquè millora el clima laboral i tot això influeix de manera directa en la salut i contribueix al benestar laboral.

És necessària una aposta ferma per a introduir la prevenció davant dels riscos laborals en el currículum escolar, són necessàries campanyes de conscienciació en els mitjans de comunicació, són necessaris canvis en les sancions per incompliments en matèria de salut laboral que ara són ridícules, són necessaris més professionals en la Inspecció de Treball, són necessaris més professionals en l'Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball i tot això implica augmentar el pressupost en prevenció i donar-li la importància necessària per a no haver d'esquinçar-nos les vestidures cada vegada que una persona que ha anat a treballar no torna a casa perquè un accident li ha truncat la vida.

Són les treballadores i els treballadors els que pateixen els accidents laborals i per això hem de prendre el control i exigir un treball sense riscos que fins avui venen molt lligats a les relacions laborals temporals i parcials no desitjades, als ínfims salaris i a les condicions laborals imposades per a millorar beneficis en temps de crisi per empresaris sense escrúpols, en suma per la precarietat laboral.

En el Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball des de l’FSC de CCOO de País Valencià apostem pel desenvolupament d'una cultura preventiva dotada de la inversió necessària per a eliminar la sagnia que representen les morts al treball i els accidents i malalties professionals. La vida hi va, no te la jugues: Exigeix un treball sense riscos.

En el Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball coincideixen enguany les eleccions generals i autonòmiques i és un bon moment per aplicar la cultura preventiva davant els qui desitgen portar-nos a l'ostracisme de la dictadura.

Últimas entradas