16

jul 2019

La política com a element transformador de la vida de les persones

16 de Julio de 2019. Arturo León López, secretari general de CCOO PV

Poguera semblar que l'espectacle televisiu en el qual s'ha convertit la política des de fa algun temps confonguera la seua vertadera gènesi. Que la distància amb els espectadors als qui van dirigides les seues deliberacions, aprofundira en la desafecció amb una classe política que roman erràtica davant la transformació de la societat, a causa dels grans reptes que adverteixen que res serà igual a com ho coneixem. I resulta que aquest neguit s'aguditza quan, fruit del diàleg social i del posterior acord elevat a les Corts, s'aconsegueix l'aprovació d'una llei transformadora de les relacions laborals de centenars de milers de persones i reequilibradora del poder negocial en milers d'empreses adjudicatàries de l'Administració, que competien a veure qui ho feia més barat, en una espècie de baralla al més pur llunyà oest.


Aquesta Llei de foment de responsabilitat social, que compleix ara un any de la seua aprovació, estableix garanties per al manteniment dels llocs de treball en cas de canvi de contracta, l'aplicació del conveni sectorial de l'activitat objecte del contracte i el nombre mínim de persones i hores de treball necessàries per a la seua execució. Fins ací tot un avanç. El seu impacte era de tal envergadura que, en condicions normals, afectaria prop d'11.000 contractes i desenes de milers de persones treballadores al nostre territori. A més, prevenia situacions com les que es van donar a l'Aeroport del Prat fa uns estius (quan va ser pres per les forces i cossos de seguretat de l'Estat) on el personal reclamava uns salaris dignes, ja que la nova empresa contractista havia tirat els preus a la seua costa.

Com tota lluita sindical, d'una banda, s'aconseguia revertir una situació molt onerosa i, d’altra, exigia un esforç per mantenir una supervisió i vigilància permanent. No obstant això, la novetat no ve per la disputa d'aqueixos drets amb les empreses; sinó perquè una part de la mateixa Administració no ha entés, o no ha volgut entendre, que els diners públics han de generar oportunitats i revertir entre els administrats. I així ens hi trobem quan un any després la Llei en vigor manca de desenvolupament reglamentari i molts dels òrgans contractadors afectats segueixen vorejant el seu compliment.

Seria recomanable una sensatesa major a l'hora de vetllar per alguna cosa tan bàsica com que el canvi de contracta no comportara una tensió pels llocs de treball que hi ha, ja que resulta evident que l'activitat continuarà. També ens evitaríem que aparegueren lobby de poder que sota no sé quina promesa o abaratiment de preus, obviaren que aqueixos treballs han de possibilitar una vida digna per a les persones.

Però més recomanable seria que les organitzacions empresarials es pronunciaren en un missatge clar i precís sobre el desenvolupament sostenible d'aqueixes contractes, i el primer punt de sostenibilitat radica en el manteniment de llocs de treball en serveis que es presten per a l'Administració. Exemples que van des del clavegueram i el seu manteniment, a la neteja de dependències de tota índole, fins a la recollida de residus viaris o l'alimentació de les nostres filles i fills, majors o persones que conjunturalment pateixen alguna malaltia.

Aquest Botànic II de recent configuració té molts reptes nous. Que no guarde en un calaix els ja aprovats en el mandat anterior; perquè solament en el compliment, en tots els seus aspectes, del que s’ha publicat en el DOGV és com es transforma la societat i la vida de les persones. Fa un any va ratificar una norma poderosa, transversal i amb el suficient desenvolupament com per posar-la en valor i tirar la resta en el seu compliment. Una norma amb un grau elevat de consens, fruit de l'acord amb els agents socials, que cercava el respecte dels drets laborals de la majoria social.

Exigirem als partits signataris de l'acord: PSPV, Compromís i Podem, al Consell, a les administracions locals i a les universitats, el seu compliment. I combatrem les interpretacions obtuses al marge de la norma.

Últimas entradas