25

sep 2023

Companys, no es aixó

25 de Septiembre de 2023. Manuel Martínez Solera

El Partit Popular de Mazón, l'anunciava com a mesura estrela en el seu programa electoral per a les últimes eleccions autonòmiques, no cap la sorpresa doncs.


Encara que sí és cridaner, contradictori, o si volen vostés incongruent amb la demanda d'un Finançament Just, que el mateix Partit Popular que ara dirigeix el Consell de la Generalitat Valenciana, ha reclamat juntament amb la majoria d'institucions i forces polítiques del País Valencià.

Rebaixar impostos quan es clama per l'infrafinançament? Sembla que Mazón ho te clar. Encara que estiguem infra finançats i la major part del nostre deute il.legitim es deu a aquesta situació, una de les primeres mesures preses per aquest Consell, ha sigut aprovar un avantprojecte modificant la Llei 13/97 pel que fa a l'impost de successions i donacions.

Una mesura, que suposa que cal restar el 1.3% d'ingressos previstos per al pressupost de la Generalitat Valenciana en 2023. Segons càlcul vist en diferents publicacions, això suposaria uns 390 milions d'euros anuals més o menys (multipliquen per la resta de legislatura).

No soc economista i a vegades (per no dir sempre) les grans xifres, les projeccions i vaticinis dels gurus de l'economia de saló em passen altes. Però no crec que calga tindre un màster per a entendre, que una mesura que minva un ja deficient pressupost i a més, als qui més beneficia només suposen el 0.5% de les valencianes no hauria de ser una mesura prioritària.

Més aviat, crec en una reforma fiscal capaç de millorar i optimitzar canals recaptatoris i poder brindar als nostres serveis públics tot allò que els siga necessari, per a poder continuar atenent d'una manera eficaç les necessitats de la majoria social del País Valencià, que per descomptat va més enllà del 0.5% de la població. Avançar en un sistema impositiu progressiu que genere més justicia i equitat, sí que hauria de ser una mesura estrela en qualsevol programa polític i per descomptat mesura prioritària.

Deia la secretària general de CCOO PV, Ana Garcia Alcolea que, “s'hauria d'avançar en equitat horitzontal, perquè les rendes del capital tributen com a mínim al nivell que les rendes del treball i en equitat vertical, perquè pague més qui més te”. Una apreciació, que a més de lògica em sembla enterament raonable i éticament difícil de discutir.

No hem acabat fins i tot d'eixir de les consecutives crisis causades per la pandèmia i la guerra d´Ukrania, d'atendre i gestionar les ajudes per incendis, avingudes d'aigua, la inflació, etc, quan ens trobem amb fenòmens meteorològics (cada vegada més freqüents i virulents) que estan arrasant el nostre territori, perdudes en el camp i una infinitat de qüestions conegudes ja per totes, que per descomptat no se solucionaran disminuint la recaptació.

La nostra societat necessita serveis públics eficaços, universals i gratuïts, a més d'un entramat social i institucional, solidari amb els qui més el necessiten a cada moment. Per tant no puc compartir cap mesura que beneficiant a unes poques, puga perjudicar a moltes.

 

Últimas entradas