27

jul 2020

Diàleg social: instrument clau per a la recuperació

27 de Julio de 2020. Arturo León López

La pandèmia ha reflectit el millor i el pitjor de les societats i dels seus dirigents. El seu impacte, i el de les conseqüents crisis social i econòmica, són de magnitud desconeguda. Les mesures per a abordar-les tenen diferents direccions segons els models d'Estat i les posicions de partida.

Al País Valencià el resultat és substancialment diferent a altres regions. L'oportunitat de posar en marxa eines que permeten un canvi de model econòmic, la reducció de les desigualtats socials i l'adaptació per a donar resposta a l'impacte del canvi climàtic no ha sigut desaprofitada per cap de les organitzacions que formem part del diàleg tripartit.

L'acord ‘Alcem-nos’ recull 383 accions a implantar a curt, mitjà i llarg termini, tant en el món del treball, com per a la protecció social o la transició ecològica, així com la promoció d'entorns favorables per a la innovació, la digitalització i l'eficiència productiva que milloren els nivells de vida de la classe treballadora.

Considerem molt rellevants mesures tendents a l'adquisició d'habilitats a través d'un sistema de formació que done resposta als desafiaments del treball; a afavorir la suficiència energètica en general, i particularment en la indústria, a partir d'energies renovables; al desenvolupament d'un sistema de protecció social que pose la vida i les persones en el centre, que reforce l'atenció primària i atenga els qui són més vulnerables. Valorem especialment el compromís adquirit d'aconseguir percentatges en I+D+i que dupliquen les dades actuals respecte al PIB.

Ressaltem així mateix el paper de l'agricultura, amb mesures que garantisquen la sobirania alimentària i un tracte just en la cadena de producció. Insistim a reforçar una indústria que permeta una independència interna en la fabricació. Subratllem els compromisos adquirits sobre canvis de sistemes en la mobilitat que reforcen la intermodalitat, planificats des d'una perspectiva de gènere.

El document planteja també accions sectorials, des de la indústria al turisme, i dotar-se d'eines que potencien el treball decent i la sostenibilitat. Mesures territorials amb l'objectiu d'eliminar les bretxes, ja siguen de gènere, generacional, digitals o de connectivitat.

El resultat de la negociació posa de manifest que, malgrat les dificultats, aquest model de concertació reforça la cohesió social, vertebra territori i potencia les institucions tripartides, és a dir, la capacitat d'interlocució entre Govern, confederacions empresarials i organitzacions sindicals més representatives. En essència, ratifica el mandat de la declaració del centenari de l’OIT i, per tant, renova el compromís dels seus mandants per a aconseguir justícia social com a element estratègic per a la pau.

Des de CCOO PV entenem que el procés emprés té molt recorregut. Els compromisos aconseguits necessiten d'una implantació progressiva, perquè la situació ho requereix i perquè l'entorn és favorable per a véncer el soroll mal intencionat que veu en perill el seu statu quo i que anteposa interessos individuals a la situació del col·lectiu. Aquest és el primer capítol d'una disputa en la qual les organitzacions participants d'aquest diàleg hem prioritzat els objectius comuns a partir de la diferència de visions. Confiem que la legitimitat de l'acord tinga una concreció pressupostària a l'altura dels desafiaments de la nostra societat.

Últimas entradas