23

sep 2020

Una nova campanya citrícola

23 de Septiembre de 2020. Josep Antoni Carrascosa Torregrossa

Aquesta qüestió és de primer ordre si no volem que la campanya de la taronja esdevinga un desastre catastròfic. Les empreses estan obligades a l’adequació dels llocs i espais de treball, i els treballadors han d’extremar i exigir la posada en marxa de les mesures i els protocols perquè la seguretat i la salut en el treball siga la primera i màxima preocupació del sector. No hi ha excuses, tothom sap el que cal fer i com fer-­ho. Sobretot s´ha de vigilar la mobilitat del sector de collidors on tenim molta mà d’obra immigrant o treballadors i treballadores associats a les ETT. No podem ni permetrem casos de massificació en vehicles de transport als camps, vivendes, etc.


Ens trobem, de nou, davant el començament de la campanya de la taronja, que a la comarca de la Safor ocupa a més de 5.000 treballadors i treballadores, entre els magatzems i collidors. Per tant, hi ha una aportació indirecta a l’economia comarcal. Enguany, segons dades dels sindicats agraris, la campanya presenta una minva important de producció de taronges entre el 40% i el 50%. Això té unes conseqüències negatives de cara a l’ocupació.

La campanya serà més curta, és a dir, menys jornades treballades i cotitzades en un sector on la majoria de treballadors i treballadores són fixos discontinus, la majoria dels quals són dones. Però si no en teníem prou, afegim al l’escenari la crisi sanitària i de salut pel contagi de la Covid-19, un virus que no està de cap manera controlat i què està colpejant durament la societat, malgrat tots els esforços dels col·lectius sanitaris i totes les mesures que s´estan prenent.

La corresponsabilitat de tots els agents socials, econòmics i també de les institucions ─que no són alienes al món del treball i a les exigències de garanties socials en la salut i la prevenció de riscos─ ha de respondre per millorar les condicions de treball i de vida dels treballadors i treballadores, independentment del color de pell o de la llengua que parlen. Ens juguem molt: el 80% de la nostra producció té com a destinació els mercats del centre d’Europa i hem d’exigir-nos rigorositat i professionalitat. A la Safor, malgrat la crisi de preus que hem estat arrossegant des de fa massa temps, la taronja és un sector amb una potent estructura d’empreses o marques privades que hi treballen. Un valor i potencial socioeconòmic que no podem perdre.

D’altra banda, CCOO PV ha participat activament i amb caràcter prepositiu en el Diàleg Social que ha obert el Govern de la Generalitat, el President Ximo Puig al capdavant, amb l’objectiu d’estructurar un full de ruta legislatiu i pressupostari del Govern per la reconstrucció social i econòmica del País Valencià. S’hi han treballat en les diferents meses de treball 383 mesures concretes i entre totes aquestes, n’hi ha 45 dedicades al sector agroalimentari amb un sentit transversal, per aconseguir revertir els efectes del fenomen de la despoblació rural així com també la posada en valor de la conservació i recuperació del patrimoni mediambiental i forestal valencià. Diguen el que diguen, una vegada més el Diàleg Social i la concertació amb la participació del Govern de la Generalitat, CEV (Confederació Empresarial Valenciana) i els sindicats de classe i representatius, CCOO PV i UGT PV, hem sabut estar i saber què vol la societat valenciana i hem estat exigint-ne consensos.

És l’hora de passar del «dit al fet». Estes mesures necessiten temps, ganes i una voluntat política per al seu desenvolupament progressiu. Tirar-les endavant pot millorar la situació substancialment i ajudar al sector agrícola i a la indústria agroalimentària perquè n’esdevinga estratègic i amb capacitat de captar fons europeus per a programes d’innovació i investigació. La Safor i el seu teixit socioeconòmic pot molt bé aprofitar-se d’aquest acord, perquè d’això es tracta: treballar i dimensionar-lo en els espais de participació institucional ja consolidats en la comarca i en els grans ajuntaments, consells econòmics i socials, i amb l’Acord Territorial d’Ocupació de la Safor. Les Comissions Obreres estem compromesos i compromeses en la lluita per la dignitat i els drets dels treballadors i les treballadores; exercim el nostre compromís amb solidaritat i proximitat a la gent, i als seus problemes socials i laborals. Fem palés, dia a dia, les justes reivindicacions del personal treballador del sector agrícola i agroalimentari.

Últimas entradas