4

ene 2023

Tasca feta i molt per fer

4 de Enero de 2023. Albert Fernández

Fa un any encetàvem un 2022 amb l'esperança de deixar enrere el maldecap de la pandèmia, per allò d'haver-nos acostumat a conviure-hi, i amb la il·lusió de gaudir un any de “normalitat”. Aquesta poc ens va durar, el 24 de febrer Putin acabava amb ella situant-nos en una nova conjuntura econòmica i aguditzant tensions polítiques internacionals. Al cap tenim dos dels efectes més comentats d'aquesta guerra, la inflació desbocada i el cost elevat de l'energia.


Gràcies a la concertació social, cal destacar l'acord de pensions firmat a final de 2021 que les ha revaloritzat un 8,5 % per a aquest 2023 i ha minimitzat la pèrdua de poder adquisitiu de qui les rep; o l'augment de l’SMI a 14.000 € anuals, 1.000 € al mes en 14 pagues; o la reforma laboral, que ha estabilitzat l'ocupació en afavorir la contractació indefinida per davant de la temporal i ha restaurat la prevalença dels convenis col·lectius sectorials per sobre dels d'empresa.

Però encara són moltes les reivindicacions pendents per a aquest any que comença. Cal augmentar l’SMI per cobrir, com a mínim, la inflació mitjana de 2022, açò és entre 1.080 i 1.100 euros per a enguany. No oblidem que els aliments han augmentat un 15 % i els quasi 2 milions de persones que perceben aquest salari no es poden permetre cap minvament del seu poder adquisitiu. Una altra negociació urgent és la segona fase de l'acord de pensions al voltant de les mesures a implementar per millorar els ingressos de la Seguretat Social segons les recomanacions del Pacte de Toledo, i no com la mesura que vol incorporar el ministre Escrivà d'augment dels anys cotitzats per al seu càlcul, mesura que des de CCOO no veiem necessària. Seguim sense renunciar al pacte de rendes malgrat que la CEOE és prou reticent i que el Govern tampoc està per ajudar-hi.

Urgeix implementar mesures de control dels preus, sobretot dels productes de primera necessitat, és indignant que les grans cadenes de distribució tinguen marges enormes de beneficis en aprofitar-se de la conjuntura actual del mercat mentre hi ha persones que no poden cobrir les seues necessitats bàsiques. I en aquestes reivindicacions no podem deixar d'exigir responsabilitat empresarial.

Demanem a les patronals el desbloqueig de l'AENC (Acord per l'ocupació i la negociació col·lectiva) o en cas contrari continuarem amb l'estratègia de mobilitzacions ‘Salari o Conflicte’, ja que no podem permetre que la classe treballadora continue sent de nou la pagana de la crisi. Cal un acord que preveja un augment salarial suficient i lligat a clàusules de revisió segons l'evolució dels preus i si cal també adaptats a les realitats de cada sector.

Per res ens oblidem del que hem defensat des de sempre, uns serveis socials universals i de qualitat. A ningú se li escapa que aquests han patit un deteriorament progressiu que cal revertir.

Darrerament hem escoltat queixes sobre la dolenta atenció que ofereix la Seguretat Social, la sanitat, la dependència, etc. I la falta de personal en moltes administracions. Doncs bé, des de l'àrea pública de CCOO ens hem mobilitzat i continuem treballant per enfortir i millorar aquests serveis públics que són pilar fonamental de l'estat social. Som conscients que algunes competències d'aquestes estan transferides a les autonomies i per això ens hem mobilitzat dins de la Plataforma pel Finançament Just, ja que l'infrafinançament és culpable de moltes de les mancances que patim com a ciutadans del País Valencià.

Finalment vull baixar a la nostra terreta, a la província de Castelló, on per fi hem aconseguit firmar convenis col·lectius enquistats com ara el d'hostaleria, el de transport i el de neteja i també el de collidors i el del taulell l’any 2022, aquests dos autonòmics però amb molta afectació a Castelló. Negociar un conveni col·lectiu no és tasca fàcil i firmar-lo sol situar-te en una tessitura de contradiccions perquè és habitual haver de cedir en alguna reivindicació, açò val per a ambdues parts. Enhorabona per a totes les persones que ho han fet possible.

Cal insistir en la necessitat d'ajudes al clúster de la ceràmica i a l'activació per al sector del mecanisme RED, és molt important per a la nostra província alhora que hem d'anar buscant alternatives al gas i repensar el nostre model productiu. I no puc deixar de fer esment a la importància de la prevenció i la seguretat i salut al treball per l'augment de la sinistralitat i l’escassa importància que se li fa des de moltes empreses.

També vull desitjar que aquest 2023 aconseguim les màximes millores per a la classe treballadora i per a tota la societat i que millorem en un món sense violències, sense guerres, sense cap més assassinat masclista, sense violència vicària... Ni una menys.

Molt bon any per a totes les persones.

 

 

Entradas relacionadas

Últimas entradas