29

jun 2022

Pujar al tren de la reindustrialització

29 de Junio de 2022. Ana García Alcolea

El 4 de febrer de 1983 el Govern de Felipe González decretava el tancament dels Alts Forns de Sagunt. La reconversió industrial pura i dura en el seu vessant més cru. El començament d'un any i mig de dures protestes que no van servir per a parar l'inevitable. Els Alts Forns tancaven definitivament a l'octubre de 1984 deixant al carrer 3.332 persones, una xifra que encara cou a Camp de Morvedre, epicentre simbòlic del drama que va suposar la reconversió al País Valencià.


Quatre dècades després, el temps sembla haver donat una segona oportunitat a la comarca. Parc Sagunt I i Parc Sagunt II, una vegada culminada la instal·lació de la gigafactoria de Volkswagen, haguera de consolidar aquest territori com un dels principals pols industrials del Mediterrani.

Potser el desenvolupament imminent de Port de Sagunt serà l'exemple més notable del que ha d'estar per arribar. Des de la nostra organització sindical insistim que la utilització de fons europeus ha de ser una palanca important per a impulsar la recuperació del nostre teixit industrial i transitar cap a un model productiu més sostenible. Per això, reclamem amb vehemència que la futura llei d'indústria establisca les bases per a realitzar un procés de reindustrialització global i done una resposta integral als desafiaments de la crisi ecològica, la mobilitat i la transformació digital. Tenim un repte de magnitud enorme, perquè estem –i a vegades hi ha a qui se li oblida– davant la quarta revolució industrial, que transformarà profundament els processos productius i que, necessàriament, ressituarà molts actors en la cadena de valor.

Port de Sagunt haguera de ser el punt cardinal sobre el qual s'estenga un procés de nova reindustrialització en la nostra comunitat, un desafiament que requereix de la intervenció del Govern valencià i els agents socials. CCOO PV insisteix en la importància que té, i tindrà, la formació de les treballadores i dels treballadors en aquest procés. Urgeix, amb antelació suficient i participació sindical, planificar-la, per a la qual cosa el nostre servei públic d'ocupació hauria de tenir un paper essencial. No és una qüestió fútil, la digitalització i els canvis que amb passes de gegant s'estan produint, passaran per damunt de moltes persones si no li posem remei. El que anomenem indústria 4.0 serà impossible si no fem un pas avant en la formació professional.

Les polítiques actives d'ocupació són l'element dinamitzador més potent del diàleg social a les comarques, d'ací la importància d'activar els diferents pactes territorials d'ocupació, de connectar-los a les enormes possibilitats que estan presentant els mecanismes de recuperació i resiliència, i aprofitar així totes les potencialitats que, des de la proximitat, permeten vertebrar econòmicament el territori. Juntament amb els consells territorials de formació professional, de recent i inspirada creació, els pactes estan cridats a ser l'instrument més adequat per a complir el full de ruta en matèria de formació professional i acreditació de competències que el Govern valencià i els agents socials pactàrem en l'acord ‘Alçem-nos’.

Tan sols en l'empresa Volkswagen es xifra en més de 3.000 els llocs de treball que generarà directament la planta, als quals cal sumar altres 20.000 d'ocupació indirecta. Una finestra d'oportunitat per a les 6.058 persones desocupades a Camp de Morvedre, i per a moltes altres que aspiren a adquirir la formació necessària per a aferrar-se a qualsevol possibilitat de trobar una ocupació decent. Qualsevol que no visca aliena a la realitat del treball entendria la impaciència de milers de persones treballadores que no estan disposades a perdre un tren que potser no passe una altra vegada.

Ana García Alcolea, secretària general CCOO PV

Ana García Alcolea, secretaria general CCOO PV

Últimas entradas