25

mar 2024

Bretxa de gènere en les pensions

25 de Marzo de 2024. Lidón Calvo

Les bretxes salarials de gènere no es produeixen només durant la vida activa de les dones, sinó que es fan cròniques i extensives en la seua trajectòria vital. Per això la disparitat d'ingressos no es tracta d'una qüestió momentània o conjuntural, sinó que es defineix pel seu caràcter estructural, al llarg de tota la vida.


Els sous de les dones són de mitjana més baixos, les seues ocupacions més precàries i les seues carreres de cotització més curtes, entre altres qüestions perquè assumeixen les tasques de cura de menors i també de persones dependents, i això dona com a resultat unes prestacions després del retir més inferiors que les dels homes.

Per analitzar la bretxa de gènere en les pensions s'utilitza com a font l'estadística de les dades que proporciona la Seguretat Social a través del seu portal Estadiss. Al País Valencià l’any 2022 hi havien 1.030.056 persones perceptores d'una pensió de la Seguretat Social; d'aquestes el 47,2 % són homes i el 52,8 % dones. La pensió mitjana és de 1.102 euros al mes, i és la d'ells de 1.331 euros mentre que la de les dones és de 897 euros. És a dir, les dones perceben actualment un 32,6 % menys de pensió mitjana mensual que els homes, la qual cosa suposa 434 euros menys al mes. Es tracta d'una disparitat considerable, perquè situa la pensió mitjana mensual de les dones valencianes per davall del salari mínim interprofessional de 2022 (1.080 euros al mes).

El tipus de pensió també determina el percentatge de bretxa. La pensió per jubilació és la més elevada i la que presenta els majors índexs de bretxa. En el cas de les pensions de viduïtat i de favor familiar, majoritàriament percebudes per dones, la pensió mitjana mensual que perceben elles és superior a la dels homes, encara que la diferència absoluta és mínima (255 euros en la pensió de viduïtat i 18,62 euros en la pensió de favor familiar).

Des de Comissions Obreres fem una sèrie de propostes per a la reducció i l’eliminació de la bretxa salarial entre homes i dones com a intervenció en els centres de treball a través de la negociació col·lectiva, tant de convenis col·lectius com de plans d'igualtat, reforçar el diàleg social per a l'impuls de polítiques públiques en matèria d'igualtat en l'àmbit laboral, reforçar les labors de vigilància i sanció de la Inspecció de Treball, continuar augmentant l’SMI fins a arribar al 60 % de la mitjana salarial, la valoració del treball de cures i avançar en el desenvolupament del Pla Corresponsables.

També implementar i desenvolupar íntegrament el Conveni 189 de l'OIT, reclamem un sistema educatiu que promoga principis d'igualtat de gènere a les aules i aprovar una llei d'usos del temps que aborde qüestions com la conciliació, la corresponsabilitat i la racionalització d'horaris, des d'una perspectiva de gènere. I aquestes millores afectaran la pensió que en un futur totes les dones podrem gaudir. I així aconseguir pensions dignes i sense bretxa salarial.

 

Maria Lidón Calvo Sánchez

Secretària de Formació, Comunicació, Xarxes Socials, Dona i Polítiques Socials CCOO Comarques del Nord

Últimas entradas