27

abr 2020

Xarxa sindical en defensa de la classe treballadora

27 de Abril de 2020. Josep Antoni Carrascosa

Sota l’amenaça mundial de la pandèmia provocada pel coronavirus celebrem el Dia Internacional de la Salut Laboral i aquest Primer de Maig. Els treballadors i les treballadores hem de retre un homenatge merescut als professionals de la Sanitat i d’altres oficis què s’hi estan deixant la pell, la salut i fins la vida donant un exemple ferm de compromís i solidaritat amb la societat.


Comissions Obreres hui dia de lluita i de reivindicacions socials i laborals, de drets, seguirem impulsant polítiques de caire social i de redistribució, de polítiques fiscals progressives i justes per a les rendes del treball davant dels grans patrimonis i de l’economia financera. Hui des de les Comissions Obreres volem dir clar i alt que la sanitat pública i els serveis sociosanitaris no són un producte de mercat ni per al mercat. Així doncs, l’educació, la sanitat, les prestacions i els serveis socials, i el Sistema Públic de Pensions són sinònims de vertebració, d’igualtat i de cohesió social per a una societat de progrés i una democràcia avançada.

La xarxa de protecció a les persones és la primera prioritat a mantenir i desenvolupar pels governs, invertint els recursos econòmics i humans necessaris i suficients. L’interés general de la ciutadania està basat en polítiques que no escatimen en l’enfortiment de l’estat del benestar ací i a Europa (Model social europeu ) que és per als treballadors i les treballadores la garantia per a conformar un País i una Unió Europea on la justícia social no siga subordinada als interessos aliens a la classe treballadora i mitjana. Treball decent i amb drets són aleshores reivindicacions atemporals en el vocabulari sindical. Però, hui més que mai la seguretat en el treball i la prevenció de riscos en tota la seua dimensió sanitària i de salut canvia de reivindicació a obligació en tots els centres de treball i empreses, un capítol aquest que sens dubte necessita de la dotació de més inspectors de treball a més de canvis en la normativa laboral. Queda clar que ens fa falta una nova regulació de l’activitat de les empreses de treball temporal ETT que acoten la seua expansió sectorial i que oblige al compliment estricte de les condicions laborals dels treballadors i de les treballadores al servei d’aquestes empreses.

Per a les Comissions Obreres el treball com a vector de progrés econòmic i vertebrador de la societat ha de tornar a ser el centre del debat social i de la política hui embovada i embolicada pels discursos neoliberals de la productivitat, la desregulació, el mercat i el liberalisme que conviu en un tipus d’economia financera i de casino davant de l’economia d’inversions productives públiques i privades que impulsen el coneixement, la innovació i el respecte al medi ambient. La qualitat de la democràcia ens reclama la potenciació del diàleg social, de consensos amplis i d’acords davant d’una crisi sanitària que de segur esdevindrà en una crisi econòmica i sociolaboral sense precedents. Per acarar un futur dur i penós ho hem d’afrontar amb propostes i decisions valentes i defugir dels discursos de salva pàtries i apocalíptics.

El teixit productiu de les nostres comarques s’ha debilitat arran de la darrera crisi financera que començà l’any 2008 i els seus efectes encara hi estan presents. Hem reivindicat durant molts anys la necessitat d’inversions públiques en les infraestructures, però, sobretot en la xarxa d’atenció a les persones majors i en els serveis sociosanitaris públics, un programa d’iniciativa pública per a la construcció de vivenda protegida, a més de plans d’ocupació associats a la conservació del medi ambient i la dinamització del sector turístic. Doncs bé, és l’hora de desenvolupar i exigir a les administracions pròpies i a la UE inversions públiques que a la vegada serveixen de tractor de l’economia i de treball sumant a l’empresa privada en projectes que acaren el futur des del vessant d’inversió productiva i de la protecció social del treball.

Visca el Primer de Maig!

Últimas entradas